Door Sita Mik-Boeren op 14 maart 2014

Bijna 19 maart

Mijn oma heeft gelijk. Wie rechten heeft, heeft ook plichten. Ik moet aan haar uitspraak denken nu de verkiezingen eraan komen. Als je het recht hebt om te stemmen, dan heb je ook de plicht om te stemmen!

Mijn oma was een feministe van het eerste uur. Zij heeft het niet altijd makkelijk gehad. Naar school gaan was niet gewoon, je ging werken zo snel als dat kon. Zij kreeg een dienstje, zoals dat heette. Ze werd dienstmeisje bij een welgesteld gezin. Wat nou dienstje, gewoon keihard werken. Van haar eigen vader en stiefmoeder had ze niet veel te verwachten. Ze moest voldoen aan het ideale beeld van een meisje. Werken, niet klagen, niet zeuren. Zij zag wel dat dit bij jongens anders ging. Die hadden meer in te brengen. Mannen bepaalden wat er moest gebeuren. In het dagelijkse leven zag ze niet anders. De meneer van haar dienstje bepaalde de wet in huis. De vrouw had niks te vertellen.

Gelukkig ontmoette ze mijn opa en ging met hem trouwen. Een lievere man was er niet. Hij had respect voor alles en iedereen. Zij kreeg het goed bij hem. Mijn opa vroeg naar haar mening en nam haar serieus. Mijn opa was schipper en mijn oma werd schippersvrouw. Deze vrouwen werkten mee op het schip, dat was gewoon. Dat vond mijn oma ook gewoon. Wat minder gewoon was, was dat zij mee mocht praten. Ze werd geen gewone schippersvrouw. Er werd weleens gezegd dat ze het hoog in de bol had. Waarom? Omdat ze bijvoorbeeld niet op klompen naar de stad ging, maar haar schoenen aandeed. Ze deed haar schort af en trok een leuk jurkje aan. Ze trok zich van anderen niet zoveel aan.  Ze had haar eigen mening. Ze gaf mijn opa bijvoorbeeld prijsadviezen als hij een nieuw vracht ging halen. Zij had een goed financieel inzicht. En mijn opa maakte daar gebruik van.

Politiek speelde geen rol in hun leven. Maar stemrecht had je gekregen. Mijn oma vond dat, als je het recht kreeg om te stemmen, je daar gebruik van moest maken. Zij zag het als haar plicht te stemmen. We zijn honderd jaren verder en ik ben het nog steeds met haar eens. Vandaag hoorde ik op de radio onze eigen burgemeester van Slochteren zeggen: ga je niet stemmen op 19 maart, dan heb je de komend vier jaren ook niets te zeggen.

Dus. Op welke partij of persoon je ook stemt, maak gebruik van je stemrecht. Dat is je plicht!

Hartelijke groet, Sita Mik-Boeren

Voorzitter afdeling Slochteren PvdA

Sita Mik-Boeren

Sita Mik-Boeren

Beste leden & partijgenoten, Mag ik me aan u voorstellen? Ik ben Sita Mik-Boeren. Komende periode wil ik me in Slochteren graag inzetten voor de PvdA. 100% PvdA Sinds jaar en dag ben ik actief binnen de PvdA. Momenteel ben ik vicevoorzitter van de ViP: Vrouwen in de PvdA. Verder heb ik 30 jaar in Stadskanaal gewoond

Meer over Sita Mik-Boeren